Spierspanningshoofdpijn

Iedereen heeft wel eens hoofdpijn. Bij de meeste mensen is dit gelukkig van voorbijgaande aard. Soms kan hoofdpijn het dagelijks functioneren sterk negatief beïnvloeden. De hoofdpijn blijft terugkomen of krijgt zelfs een chronisch karakter. Er worden verschillende soorten hoofdpijn onderscheiden, waarvan migraine en (spier)spanningshoofdpijn het meest bekend zijn. (Spier)spanningshoofdpijn is met behulp van oefentherapie goed te beïnvloeden.

Kenmerkend voor (spier)spanningshoofdpijn
Bij (spier)spanningshoofdpijn is er een drukkend, trekkend of klemmend gevoel om het hoofd (strakke band, helm). Dit kan zowel aan één als aan beide zijden van het hoofd voorkomen. Deze klacht kan gepaard gaan met (soms vooraf) een gespannen gevoel in nek en schouders. Soms kan de pijn vanuit de nek naar het hoofd uitstralen of zijn de schouders stijf en pijnlijk.

De oorzaak van (spier)spanningshoofdpijn is uiteenlopend en door de wetenschap niet altijd te verklaren. Hoge spierspanning in de nek, een overbelasting van de nekwervels of een verminderde conditie van de nek-, schoudergordel kan een rol spelen. Een belastende houding bijvoorbeeld tijdens het werk of tijdens het slapen, overbelasting door een eenzijdig bewegingspatroon of stress zijn sterk van invloed op de conditie van de nek-, en schoudergordel. 

 

Behandeling bij Houding & Bewegen

Houding & Bewegen biedt je een structurele oplossing.
 • Ontdek de invloed van je houding en manier van bewegen.
  Door jouw houding en manier van bewegen tijdens jouw dagelijkse activiteiten (a.o. werk, sport en hobby) te analyseren en te optimaliseren verminder je de belasting van de nek en schoudergordel.
 • Creëer inzicht in hoe jij je omgeving zo efficiënt mogelijk kunt inzetten.
  Je bent in staat om je omgeving efficiënt in te richten, je meubilair of werkplek ergonomisch in te stellen of optimaal gebruik te kunnen maken van hulpmiddelen.
 • Wordt bewust van hoe stress de pijnklacht kan beïnvloeden.
  Wanneer nodig wordt er aandacht besteed aan hoe je met stress kunt omgaan.
 • Ervaar welke oefeningen bijdragen aan klachtafname.
  Met behulp van eenvoudig te integreren oefeningen in het dagelijkse leven verbeter je de conditie van de nek- en schouderspieren.
 • Laat zo nodig sportmassage je ondersteunen bij de verbetering in jouw functioneren.
 • Ook behandeling aan huis of op het werk mogelijk.