Scoliose

Een scoliose is een driedimensionale zijdelingse verkromming van de wervelkolom. Wanneer er sprake is van één duidelijke zijdelingse kromming spreekt je van een C-vormige scoliose. Wanneer er 2 duidelijke krommingen zichtbaar zijn spreekt men van een S-vormige scoliose.  Omdat een scoliose driedimensionaal is zie je naast een zijdelingse kromming vrijwel altijd in meer of mindere mate een draai in de wervelkolom. De wervelkolom draait  om haar as (torsie-scoliose), daardoor ontstaat op borsthoogte aan de rugkant een bolling, oftewel een bochel (gibbus).

Niet structurele en structurele scoliose.
De scoliose kan ingedeeld worden in niet-structureel en structureel. De structurele scoliose komt voort vanuit een vaste standsverandering van de wervelkolom en is in tegenstelling tot de niet-structurele scoliose niet te corrigeren.

 

Behandeling bij Houding & Bewegen

Houding & Bewegen beidt je een structurele oplossing.
 • Ontdek wat een efficiënte houding en manier van bewegen is.
  Je bent je bewust van je eigen houdings- en bewegingsvoorkeuren en hoe deze je rug belasten wanneer je bijvoorbeeld staat met of zonder rugtas, achter de computer zit of op de bank zit met de tablet op schoot maar ook wanneer je op de fiets zit of in de klas zit of schrijft.
 • Creëer inzicht in het ergonomisch instellen van jouw omgeving.
  Optimaliseer de ergonomie van jouw woning of thuiswerk- of studeerplek en verbeter de belasting op je rug.
 • Ervaar hoe oefeningen bijdragen aan de conditie van je rug.
  Met oefeningen verbeter je de de beweeglijkheid, de spierkracht van je rug, het lichaamsgevoel en ademhaling en voorkom je verergering van de scoliose.
 • Ervaar dat het bewegen minder energie kost en prettiger voelt.
 • Ook behandeling aan huis of op het werk mogelijk.