Parkinson beweeggroep, ‘it giet oan’

Claudia van Eijk,
oefentherapeut bij Houding & Bewegen,
aangesloten bij het ParkinsonNet
en docent van de Parkinson beweeggroep van Senior Sportief Actief.

Parkinson beweeggroep, ‘it giet oan’

Als therapeut begeleid ik met regelmaat mensen met de ziekte van Parkinson of een vorm hiervan. Vaak raad ik deze mensen aan om ook eens geheel vrijblijvend een keer mee te doen met de Parkinson beweeggroep van Senior Sportief Actief. Opvallend is dat een groot deel terughoudend reageert op mijn voorstel.

Ik weet dat men gemotiveerd is, want men wil niet stil blijven zitten en passief afwachten tot wat de ziekte hen gaat brengen. Stuk voor stuk zijn de mensen met Parkinson strijdvaardig.

Maar ik zie ook hun sterke twijfel. Wie gaan ze daar straks treffen in zo’n groep? Waar worden ze mee geconfronteerd? Men wil zich vooral niet identificeren met een zieke. Daarbij zijn sommige nog zo fit dat ze de Parkinson niet volledig kunnen erkennen of dat het ongepast voelt om nu al deel te nemen aan zo’n speciale groep. Een contradictie met de wetenschap die juist aanbeveelt om training in een vroeg stadium in te zetten. Anderzijds bemerk ik ook de onzekerheid om straks niet te kunnen tippen aan de medecursisten. Wat als deze allemaal fitter zijn dan dat jij bent? Wanneer je verlies van functie in het dagelijkse leven moet accepteren wil je niet nog eens op je tenen moeten lopen in zo’n groep. En zo kan ook de onzekerheid over de sociale aansluiting een rol spelen. Soms gaat het denken wat minder snel en voelt dit als een obstakel in het deelnemen aan gesprekken, zeker in een groep. Tot slot moet ik nog aan dit lijstje toevoegen dat de gewone dagelijkse handelingen meer energie en tijd kosten dan voorheen waardoor men het gevoel heeft dat er in de agenda eigenlijk weinig plek is voor een beweeggroep.

Kortom, er zijn redenen in overvloed om te twijfelen over deelname aan de beweeggroep speciaal voor Parkinson(isme).

Ik kan mij dit overigens goed voorstellen. Zelf ga ik namelijk ook niet over één nacht ijs. Zo vergelijk ik de deelname aan de Parkinsongroep met de deelname aan mijn schaatsgroep. Verplaats u zich daarom bij het lezen van mijn onderstaande schaatservaring in de deelnemer van de beweeggroep.

Jaren heb ik naar mijn kinderen staan kijken die met ijsclub Nooit Gedacht uit Wilnis op de Jaap Eden ijsbaan aan het schaatsen waren. Telkens als ik keek was daar dat verlangen om ook met zo’n groepje te kunnen schaatsen op noren (lees hier: om motorisch te leren). Maar telkens weer passeerde ook bij mij de verschillende twijfels de revue. Dit seizoen is het dan toch zover gekomen. Ik ben gestart met mensen van “mijn soort”. Misschien is de gevorderde beginner een betere omschrijving, maar ieder begint op zijn niveau, niemand is gelijk. De één zo rustig, maar beheerst in de techniek, de ander wat krachtiger maar ongecontroleerd. Ondanks ieders kwaliteiten noemde ik het groepje onterecht het kneuzengroepje, want het ziet er natuurlijk heel anders uit dan de vaardigheden van de doorgewinterde schaatsers. Wanneer mijn dochter langs schaatst lacht ze mij dan ook uit, of nee toch toe, want ze ziet hoe hard ik mijn best doe en hoeveel plezier ik daaraan beleef. Zo levert deze groep misschien wel de grootste inspanning, geen enkele beweging gaat automatisch, maar we zijn blij, gedreven, we gaan met slagen vooruit en bovenal voelen we ons fitter en voldaan bij het verlaten van de baan.

Onderzoeken bevestigen ook dat motorisch leren en een sociale omgeving het geluk en de gezondheid bevordert. Daarom weet ik dat alle twijfels over deelname aan de Parkinson beweeggroep als sneeuw voor de zon verdwijnen, wanneer men eenmaal heeft deelgenomen aan één les.

Het hebben van Parkinson(isme) is net als het beter leren schaatsen een individuele strijd, maar je kunt alleen winnen als je samen de competitie aangaat.

De lessen van de Parkinson beweeggroep zijn veelzijdig en vinden plaats in een veilige omgeving, één waar je actief bent binnen je eigen grens, waar je uitdagingen aan kunt gaan en je mogelijkheden, ook ten aanzien van het dagelijks functioneren, kunt vergroten.

Kom geheel vrijblijvend eens langs om een keer mee te doen. Omdat er nog wel eens een vrije dag is, bel van te voren zodat je zeker weet dat we er zijn.

Wanneer: vrijdag 10:30-11:30
Waar: Sportzaal de Brug, Mijdrecht
Eigen bijdrage: 78,- voor 12 lessen
Meer informatie: Claudia van Eijk,
0297-769196
www.houdingenbewegen.nl
(tabblad voor wie: Parkinson)
info@houdingenbewegen.nl
www.SeniorSportiefActief.nl