Bekkenklachten en zwangerschap

Pijn in de rug of in het bekken, een verminderde functie van het bekken, een beperking in het bewegen, problemen van de bekkenbodem, en/of een verstoorde nachtrust zijn dikwijls klachten die voorkomen tijdens de zwangerschap of na een bevalling.

Een veranderde hormoonhuishouding, een verandert lichaamsgewicht met een ander zwaartepunt, verandering in je manier van bewegen en in je houding. Het zijn factoren die eraan bijdrage dat er tijdens de zwangerschap klachten kunnen ontstaan in het bekken.

De bevalling, na de bevalling wanneer de hormoonhuishouding nog niet genormaliseerd is, maar ook een andere belasting van het lichaam door de nieuwe gezinssituatie draagt eraan bij dat er ook na de bevalling klachten kunnen zijn in en rondom het bekken.

Kenmerken van bekkenklachten:

De klachten of pijn in het bekken kan zich bevinden in het gebied van de lage rug, het stuitje, de liezen, het schaambeen, de bekkenbodem, aan de zijkant ( heupen) of achterkant van de benen en soms is er pijn hoog in de rug. Ook kan men een blokkering in het bekken ervaren. Het is alsof er een weerstand gevoeld wordt tijdens het lopen of bij het in beweging komen.

De klacht en of pijn kan optreden:

nadat je (te) lang in eenzelfde houding hebt gezeten, gestaan of hebt gelegen.
na zware lichamelijke inspanning
bij specifieke bewegingen als bijvoorbeeld het omdraaien in bed, (trap)lopen en het in en uit de autostappen

Een verstoorde functie van de bekkenbodem en moeite hebben met slapen zijn eveneens gangbare klachten bij en na de zwangerschap.

 

Behandeling bij Houding & Bewegen

Houding & Bewegen voor een bijzondere levensfase.

Genieten van de zwangerschap, vol vertrouwen de bevalling tegemoet zien en mee kunnen draaien in de nieuwe gezinssituatie.

  • Ontdek hoe je met kleine veranderingen in je houding en manier van bewegen grote invloed uitoefend op het functioneren van het bekken.
  • Ervaar welke oefeningen jou helpen de conditie van het bekken te verbeteren en de klachten te doen verminderen.
    De oefeningen zijn thuis goed toepasbaar en zijn vaak te integreren in het dagelijkse leven.
  • Word bewust van jouw patronen m.b.t. bewegen, slapen en spanning.
    (On)bewust aangeleerde patronen in bewegen, slapen en omgaan met spanning zijn van invloed op het bekken. Wij helpen jou de juiste gewoonte te versterken en beperkende gewoonten te doorbreken.
  • Op jouw verzoek laten wij jou ervaren welke ontspannings- en ademhalingstechnieken jou kunnen ondersteunen bij de bevalling.