Artrose
Osteoartritis oftewel artrose. Voor veel mensen staat artrose gelijk aan veroudering en slijtage. Het is inderdaad zo dat de kans op artrose bij het ouder worden sterk toeneemt en dat wanneer je ouder wordt de conditie van de gewrichten afneemt en er vergelijkbare klachten ontstaan. Echter artrose is een chronische reumatische aandoening die op zichzelf voorkomt. Artrose moet men niet verwarren met reumatoïde artritis. Reumatoïde artritis is een ontstekingsziekte waarbij er een ontsteking in het gewrichtskapsel zit. Artrose is een aandoening waarbij de kwaliteit van het kraakbeen achteruit gaat. Het kraakbeen wordt dunner en zachter. In combinatie met gewrichtsvocht en de slijmvlieslaag in het gewricht, zorgt het kraakbeen ervoor, dat de twee botdelen van een gewricht soepel langs elkaar kunnen bewegen. Wanneer het kraakbeen steeds dunner en onregelmatig wordt, scharniert het gewricht minder goed, er ontstaat wrijving in het gewricht met mogelijk een ontsteking tot zijn gevolg. Ook kan het onderliggende bot beschadigd raken. Het wordt breder en aan de rand kunnen zich benige uitsteeksel vormen. Er ontstaat een veranderde stand van het gewricht, een andere belasting van het gewricht, gewrichtsbeperkingen en de pezen en spieren die het gewricht ondersteunen en begeleiden worden extra belast. Artrose kan in alle gewrichten optreden. Gewrichten waarin artrose vaker voorkomt, zijn de nek, onderrug, knieën, heupen, duim, vingers en grote teen.

Waarom ontstaat artrose?
Ondanks veel onderzoek is niet precies bekend wat de oorzaak van artrose is. Wel is bekend dat het gaat om een samenspel van verschillende factoren. Bij artrose kan erfelijke aanleg een rol spelen. Dan treedt het vaak op jongere leeftijd al op en vaak in meerdere gewrichten. Overbelasting is van invloed, bijvoorbeeld door overgewicht of door te veel of te zwaar belasten. Een eerder doorgemaakte blessure kan eveneens een rol spelen.

Pijn en symptomen
De belangrijkste symptomen van artrose zijn pijn en stijfheid. Kenmerkend is de zogenaamde ‘startpijn’ en ‘startstijfheid’ bij het in beweging komen na een periode van rust. De pijn en stijfheid nemen weer wat af nadat u in beweging bent gekomen, maar kan weer toenemen naarmate de dag vordert en de gewrichten belast worden. Wanneer een gewricht ontstoken is, is er vaak ook pijn in rust, dus als het gewricht niet wordt bewogen of belast.

Vicieuze cirkel
Pijn en stijfheid beïnvloeden uw dagelijks leven. U zult geneigd zijn minder en anders te gaan bewegen, de conditie neemt af en de belasting van spieren, pezen en botten raakt uit zijn balans. Ook kan de pijn uw ademhaling, concentratievermogen, slaappatroon of stemming negatief beïnvloeden. U belandt in een vicieuze cirkel, waardoor u niet meer optimaal kunt functioneren. Houding & Bewegen kan u helpen een dergelijke situatie te doorbreken of te voorkomen.

 

Behandeling bij Houding & Bewegen

N.a.v. een gesprek en onderzoek waarbij we de balans van uw dagelijkse belasting en uw belastbaarheid in kaart brengen zullen we een behandelplan opstellen. Het is van groot belang dat u blijft bewegen. Bewegen binnen uw mogelijkheden en luisteren naar uw grenzen staat centraal. We stellen als doel dat u uw dagelijkse handelingen zo veel mogelijk kunt blijven uitvoeren zonder dat de gewrichten te veel worden belast.

Enerzijds verandert u de belasting in het dagelijkse leven
In het dagelijks leven kunt u zelf veel doen om minder klachten te ervaren. Door het aannemen van een efficiënte (rust)houding en het gericht bewegen zal de belasting van de gewrichten afnemen, waardoor de pijn en de stijfheid zal verminderen. Hierbij hebben we niet alleen oog voor het desbetreffende pijnlijke gewricht, maar zijn wij ook oplettend in het voorkomen van overbelasting van andere delen van het lichaam a.g.v. compensatie in het bewegingsgedrag door pijn of beperking.

Bij Houding & Bewegen denken we met u mee. Naast het adviseren zullen we u ook laten ervaren wat gericht bewegen met de gewrichten en spieren doet, we begeleiden u in het eigen maken van de bewegingen, zodat u het thuis in uw dagelijkse leven kunt toepassen.

Hierbij zijn de activiteiten in uw dagelijkse leven van belang. Naar behoefte kunnen we de behandeling richten op het uitvoeren van uw sport, hobby’s en werk. Wanneer nodig adviseren en begeleiden we u, evt. in samenwerking met de ergotherapeut, in het gebruik van hulpmiddelen.

Anderzijds verhoogt u de belastbaarheid
Pijn kunt u verlichten door de conditie van de spieren hoog te houden. Een goede spierconditie geeft een goede steun aan de gewrichten en voorkomt dat spieren en pezen zelf pijnlijk worden. Het is van belang dat training van de spierconditie net als bij de activiteiten in het dagelijkse leven plaatsvindt met beleid. Houding & Bewegen maakt u een efficiënte training eigen. We leren u waar u op kunt letten m.b.t. uw houding, hoe u een gerichte beweging maakt tijdens het trainen, hoe zwaar u kunt trainen en wanneer u rust moet nemen. Tevens maken wij u ervan bewust hoe u juist de activiteiten in uw dagelijkse leven kunt gebruiken als training. ‘Hiermee vangt u twee vliegen in één klap’.

Uiteindelijk weet u de balans te vinden tussen het op de juiste wijze in beweging blijven en rust nemen. U zal geleidelijk ontdekken wat uw mogelijkheden zijn en waar uw grens ligt. Dit betekent dat u op lange termijn baat blijft houden bij de behandeling van Houding & Bewegen.

Oefentherapie bij Houding & Bewegen, met of zonder verwijzing, wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Zie meer informatie hierover bij tarieven en vergoedingen.